Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

O ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


O ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Τετάρτη : Tα ξημερώματα στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις , αρκετά πυκνές στη Μακεδονία, με ισχυρές βροχές πρώτα στη δυτική Μακεδονία , τη Χαλκιδική και την περιοχή του Στρυμωνικού κόλπου και μέχρι το πρωί και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας πάνω από τα 1300-1400μ . Από τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εξασθενίσουν , αντίθετα σε ανατολική Μακεδονία , Θράκη και βόρειο Αιγαίο θα ενταθούν και θα αναπτυχθούν και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές , οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν και τα παράκτια της Καβάλας και της Θράκης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 1500-1600μ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο ανατολικό Αιγαίο , όπου αναμένεται να αποκτήσουν πρόσκαιρα μεγάλη ένταση και έτσι εκτιμάται ότι θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες στα νησιά κυρίως σε Λέσβο ,Χίο , Λήμνο αλλά και στις ανατολικές Κυκλάδες. Επιπλέον ο καιρός στα δυτικότερα τμήματα της Μακεδονίας καθώς και σε Καβάλα , Δράμα και Στρυμωνικό κόλπο θα παραμείνει άστατος και θα σημειώνονται τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της δυτικής κυρίως Μακεδονίας τα οποία τις βραδινές ώρες θα κατέλθουν έως και τα 1100μ περίπου.
Άνεμοι από νότιες- νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο αρκετά ενισχυμένοι , στα 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα 8. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση μετά το μεσημέρι.

Πέμπτη : Tις πρώτες ώρες του 24ώρου θα παραμείνει άστατος ο καιρός σε δυτική Μακεδονία, ανατολική Μακεδονία , Θράκη , Θρακικό και ανατολικό Αιγαίο με τοπικές βροχές , που μέσα στο Αιγαίο θα είναι ισχυρότερες και θα εκδηλώνονται και σποραδικές καταιγίδες. Ωστόσο στη συνέχεια ο καιρός στη βορειοανατολική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Αντίθετα, στη δυτική Μακεδονία οι νεφώσεις θα επιμείνουν και το πρωί λόγω πρόσκαιρης πτώσης των επιπέδων παγοποίησης θα σημειώνονται χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( 800μ κατά μέσο όρο). Μάλιστα, στα βόρεια τμήματα της περιοχής φαίνεται να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις έως και στα 700μ και μάλιστα πρόσκαιρη χιονόπτωση ενδεχομένως να σημειωθεί και μέσα στη Φλώρινα. Παρόλα αυτά , μιας και θα μας προσεγγίζει θερμό μέτωπο , μέσα στην ημέρα τα επίπεδα παγοποίησης θα ανέλθουν αρκετά και δε θα επιτρέπουν χιονοπτώσεις κάτω από τα 1200-1300μ σε αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια της ημέρας οι νεφώσεις από δυτικά προς ανατολικά θα πυκνώσουν εκ νέου και έτσι ο καιρός θα καταστεί και πάλι βροχερός σε όλη τη βόρεια χώρα , με βροχές ποτιστικού χαρακτήρα οι οποίες θα είναι περισσότερες στις περιοχές που έχουν καθοριστεί από πριν , εκτός ίσως από το ν . Έβρου , ο οποίος δε φαίνεται να επηρεάζεται αξιόλογα την Πέμπτη. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.
Οι άνεμοι θα παραμείνουν του νότιου τομέα , πνέοντας μέσα στο Αιγαίο στα 4-5 μποφόρ και στα βορειότερα έως και στα 6 μποφόρ , ενώ φαίνεται να παρουσιάζουν εκ νέου ενίσχυση τις βραδινές ώρες φτάνοντας τοπικά στα ανοιχτά του βορείου αιγαίου έως και τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο μέσα στη μέρα.

Παρασκευή : Mε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Παρασκευή θα είναι μέρα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, έτσι φυσικά τα βόρεια τμήματα φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τα καιρικά φαινόμενα. Οι βροχές αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρές σε δυτική και ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Θρακικό και στο δεύτερο μισό της ημέρας φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου , όπου και πάλι θα αναπτυχθούν καταιγίδες , αλλά και τις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες , υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά διαστήματα αξιόλογες σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο ( 600-700μ σε ν.Καστοριάς και Φλώρινας και 800μ περίπου στα υπόλοιπα τμήματα ) , επηρεάζοντας και τις πόλεις των νομών αυτών. Παράλληλα, παροδικές χιονοπτώσεις ίσως σημειωθούν σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας ( Πέλλα- Κιλκίς - Ημαθία) με υψόμετρο έως και στα 900μ. Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στα αντίστοιχα πεδινά τμήματα.
Άνεμοι από νότιες- νοτιοανατολικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις στο κεντροβόρειο Αιγαίο (7-8 μποφόρ και τοπικά 9) , ενώ από το βράδυ θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς από δυτικά προς ανατολικά στην Μακεδονία. Η θερμοκρασία σε πτώση τις βραδινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία , πιο αισθητή στα βορειοδυτικότερα τμήματα., αντίθετα στα ανατολικά τμήματα δεν αναμένεται να μεταβληθεί.

Σάββατο : Mε επιφύλαξη , νεφελώδης καιρός αρχικά σε όλη τη βόρεια χώρα, με παροδικές βροχές καθώς και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις κατά περιόδους αξιόλογες αναμένονται και μέσα στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας ( κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς) με υψόμετρο 650-800μ. Tα φαινόμενα μέσα στη μέρα σε αυτά τα τμήματα θα εξασθενήσουν , αντίθετα θα συνεχιστούν με κατά τόπους ισχυρή ένταση σε Χαλκιδική , Στρυμωνικό Κόλπο , ν. Σερρών καθώς και στην ανατολική Μακεδονία και μέσα στο Θρακικό πέλαγος. Καταιγίδες ίσως σημειωθούν στη Χαλκιδική και μέσα στον Θερμαικό . Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των τελευταίων περιοχών ( μέσο υψόμετρο 900-1100μ).Από το απόγευμα εκτιμάται σταδιακή παύση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού.
Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε δυτικούς - βορειοδυτικούς μετρίων έως ισχυρών εντάσεων και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που δεν έγινε εκτενή αναφορά, να συμπληρώσω ότι αναμένονται κάποιες βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες , περισσότερες στα βόρεια Δωδεκάνησα και τη δυτική και νότια Κρήτη , σε 2 φάσεις. Η πρώτη αφορά το δεύτερο μισό της αυριανής μέρας μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης και η δεύτερη αφορά τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι και όλη τη διάρκεια του Σαββάτου , όπου μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η επιδείνωση του καιρού φαίνεται να είναι γενικευμένη στα Δωδεκάνησα.

Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μας Γιώργο Πλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου