Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ


ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!
ΨΥΧΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Σε μια πολυ ενδιαφερουσα καιρικη περιοδο (εως τα τελη του μηνα) φαινεται να μπαινει η Ευρωπη και η χωρα μας!
Ετσι απο σημερα και για τις υπολοιπες μερες διαδοχικα βαρομετρικα χαμηλα θα επηρεασουν το συνολο της χωρας με ισχυρες βροχες καταιγιδες θυελλωδεις νοτιοδυτικους ανεμους αλλα και χιονια στα ορεινα κυριως της βορειας δυτικης και κεντρικης Ελλαδας!

Τα φαινομενα πρεπει να τονισουμε οτι θα εχουν ιδαιτερη ενταση αλλα και διαρκεια στα δυτικα και βορειοδυτικα της χωρας, ενω στα υπολοιπα θα ειναι κατα περιοδους με πιο εμφαση στα ανατολικα νησιωτικα.
Συμφωνα μαλιστα με τα τελευταια στοιχεια περεταιρω επιδεινωση αναμενεται να παρουσιασει ο καιρος προς το τελος της εβδομαδας με τα χιονια να κατεβαινουν ακομα και σε ημιορεινες περιοχες της βορειας χωρας και την θερμοκρασια σιγα -σιγα να αρχιζει να πεφτει..

Την ιδια ωρα που αυτα τα συστηματα θα επηρεαζουν την χωρα μας στην Ευρωπη το ψυχος θα ειναι γεγονος!
Ετσι χωρες οπως η Γερμανια ολη η Σκανδιναβια η Αγγλια η Γαλλια ολες οι Κατω Χωρες ( Βελγιο Ολλανδια κ.α) η Βορεια Ιταλια η Ελβετια η Αυστρια και αλλες θα δεχτουν τεραστιες ποσοτητες χιονιου ενω οι θερμοκρασιες θα ειναι αρνητικες καθ' ολη την διαρκεια της ημερας..

Αν αναρωτιεστε γιατι η χωρα μας δεν επηρεαζεται απο αυτο το ψυχος η απαντηση ειναι οτι ποτε (η μαλλον σπανια) οταν υπαρχουν αυτες οι διαταξεις δεν μπορει συγχρονως να επηρεαζεται αυτο το κομματι της ευρωπης μαζι με την χωρα μας αφου οταν οι ανεμοι σε αυτες τις περιοχες ειναι βοριαδες σε εμας στρεφονται σε νοτιους νοτιοδυτικους και ετσι εχουμε ροη συστηματων κακοκαιριας απο τα δυτικα προς τα ανατολικα (δηλ. την περιοχη μας ) με πιο ηπιες θερμοκρασιες και οχι απο βορρα προς νοτο ( ζωνικη κυκλοφορια δυτικα προς τα ανατολικα - μεσημβρινη απο βορρα προς νοτο..)

Τωρα οπως ολα δειχνουν αυτο φαινεται να αλλαζει απο τις 20 του μηνος και μετα και να μπαινουμε σε εντελως χειμερινες καταστασεις αφου οι πολυ ψυχρες αεριες μαζες δειχνουν να εχουν διαθεση να επισκεφτουν την χωρα μας!
Οπως γνωριζετε το φαινομενο της αιφνιδιας στρατοσφαιρικης θερμανσης (Α.Σ.Θ) ειναι σε πληρη εξελιξη (για οσους δεν γνωριζουν θερμοτερες αεριες μαζες θα ανεβουν στα ανωτερα στρωματα της στρατοσφαιρας και θα αναγκασουν ψυχροτερες αεριες μαζες απο την Αρκτικη να κατεβουν προς το βορειο ημισφαιριο που ανηκει και η Ευρωπη αυτο το φαινομενο δεν ειναι πρωτοφανες αλλα φετος ισως εχει μεγαλυτερη ενταση..) 

Θα δουμε λοιπον αν αυτη η καθοδος των πολικων αεριων μαζων συνδυαστει με την ταυτοχρονη παρουσια και ανυψωση του εμποδιστη αντικυκλωνα στα δυτικα της ευρωπης και "σπρωξουν" αυτες τις μαζες προς την χωρα μας..
Οι πιθανοτητες παντως για να γινει κατι τετοιο ειναι αυξημενες δινωντας πρωτα χιονια στα βορεια και με την παροδο των ημερων και στις υπολοιπες περιοχες..
Ακρως λοιπον ενδιαφερουσα αυτη η περιοδος για να δουμε πως θα "συμπεριφερθει" η φυση και τι μας επιφυλλασει ο χειμωνας!

Επιμέλεια : Ηλίας Θεοδοσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου