Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΙΟ ΨΥΧΡΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Ράνουλφ Φάινς αναχώρησε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το Κέιπ Τάουν με κατεύθυνση την Ανταρκτική, την οποία θα προσπαθήσει να διασχίσει με σκι στη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς τη δυνατότητα να του παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.


Το πλοίο σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι του Κέιπ Τάουν και πρόκειται να φτάσει στα τέλη του μήνα στην παγωμένη ήπειρο. Ο 68χρονος Φάινς και τα πέντε μέλη της ομάδας του θα έχουν στη συνέχεια μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την αναχώρηση, το Μάρτιο. Το εγχείρημά τους θα διαρκέσει έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα διασχίσουν περίπου 4.000 χιλιόμετρα.
Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι χειμερινοί μήνες στο νότιο ημισφαίριο.


Σύμφωνα με τον εξερευνητή, πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία απόπειρα να διασχίσει κάποιος χειμώνα την Ανταρκτική, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και στους 90 βαθμούς υπό το μηδέν.
Ο Φάινς χαρακτηρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ "ο μεγαλύτερος εν ζωή εξερευνητής". Έχει ήδη διασχίσει την Ανταρκτική πεζός και χωρίς βοήθεια το 1992-93, το καλοκαίρι. Έγινε επίσης διάσημος όταν έτρεξε, το 2003, επτά μαραθωνίους μέσα σε επτά ημέρες σε πέντε ηπείρους.


Για την αποστολή, που έχει ονομαστεί "Το πιο ψυχρό ταξίδι", ο σερ Ράνουλφ Φίνες θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ για να εντοπίζει τους γκρεμούς, ενώ η ομάδα θα ακολουθεί τον εξερευνητή με δύο ερπυστριοφόρα οχήματα που θα μεταφέρουν επίσης τα υλικά, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.


Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου