Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΖΑΧΑΡΗΣ ΒΑΡΔΑΣ



Καλημερα! Μπηκαμε σε μια εβδομαδα που πραγματικα δε θα θυμιζει στο νησι μας, το μηνα που βρισκομαστε ! Καλιστα θα μπορουσαμε να την τοποθετησουμε καιρικα στον Νοεμβριο μιας και θερμοκρασιακα τουλαχιστον θα περασει αρκετα τις κανονικες για την εποχη θερμοκρασιες ,οι βροχες που θα σημειωθουν θα εντοπιζονται κυριως στα δυτικα ,νοτια ,κεντρικα και ορεινοτερα τμηματα ,ενω τα χιονια σε γενικες γραμμες θα περιοριστουν σε αρκετα μεγαλα υψομετρα!

Αιτια ολου αυτου του σκηνικου, διαδοχικα χαμηλα με μετωπα ,κινουμενα απο την Ιταλια και το βορειο Ιονιο, ανατολικα ,βορειοανατολικα ,στρεφοντας τους ανεμους σε νοτιους ,νοτιοδυτικους που ολοι γνωριζουμε την επιδραση τους κυριως στα βορεια τμηματα του νησιου ,οπου λειτουργουν ως καταβατες κι ανεβαζουν τη θερμοκρασια σε αρκετα υψηλα επιπεδα !!Εδω να τονισω οτι θα πρεπει να δειξουμε την απαραιτητη προσοχη μιας και θα πνεουν θυελωδεις κατα διαστημα σε στερια και θαλασσα και πιθανων να δημιουργησουν προβληματα!

ΤΡΙΤΗ

Παμε ομως να δουμε μια μια τις μερες ,ξεκινωντας απο σημερα Τριτη οπου αραιες νεφωσεις θα επικρατησουν στο νησι που οσο περναει η μερα σταδιακα κατα τοπους θα πυκνωσουν ! Η πιθανοτητα για καποιες ψιχαλες ή ακομα και τοπικες ασθενεις βροχες κυριως στα νοτιοτερα ,ανατολικοτερα και γενικα σε ανατολικοπροσηνεμες περιοχες ειναι μικρη μετα το μεσημερι κι οσο θα βαδιζουμε προς το βραδυ ...Τιποτα το σοβαρο κατα τη γνωμη μου. Πιστευω οτι ο καιρος θα ειναι καταλληλος για εξωτερικες εργασιες ,που ενδιαφερει πολλους αυτη την εποχη λογω της συλλογης ελαιοκαρπου!
Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοανατολικοι 4-5 και τοπικα 6 μποφωρ ,σταδιακα ομως θα ενισχυθουν σε στερια και θαλασσα και θ' αγγιξουν μετα το μεσημερι ακομα και τα 7-8 μποφωρ ! 
Η θερμοκρασια σε ανοδο θ αγγιξει τοπικα στη βορεια Κρητη ακομα και τους 18-19οC ισως και 20οC! Εννοειτε οτι κεντρικοτερα και ορεινοτερα θα κυμανθει σε αρκετα χαμηλοτερα επιπεδα!

ΤΕΤΑΡΤΗ

Με παρομοιες καιρικες συνθηκες θα ξεκινησει η Τεταρτη , με μονη διαφορα τη προσκαιρη εξασθενηση των ανεμων τις προμεσημβρινες ωρες, στροφη τους απο τα δυτικα τμηματα σε πιο νοτιοδυτικους κι εκ νεου ενισχυση τους στα 6-7 και τοπικα 8 μποφωρ! Η θερμοκρασια στα ιδια επιπεδα με την Τριτη ...Ως αναφορα τις βροχες και παλι θα εχουν τοπικο κι ασθενη χαρακτηρα και θα εντοπιζονται μονο στα νοτιοδυτικα κι ορεινα τμηματα ,αφηνοντας την υπολοιπη Κρητη με αραιες μονο νεφωσεις! Ομως απο το απογευμα ,τα φαινομενα στις προαναφερθεισες περιοχες θα δυναμωσουν θα εχουν τη ταση να επεκταθουν ανατολικοτερα ,καθιστωντας προσκαιρα αστατο καιρο ακομα και σε περιοχες που δεν ευνοουνται απο το νοτιοδυτικο ρευμα ,οπως π.χ. η πολη του Ηρακλειου ,του Αγιου Νικολαου και γενικα τα βορειοανατολικοτερα τμηματα του νησιου! Εδω να σταθω και να τονισω οτι τη νυχτα προς τη Πεμπτη αξιολογα θα ειναι τα νερα που θα σημειωθουν στις νοτιες γενικα περιοχες ,προσηνεμες στο νοτιοδυτικο ρευμα !

ΠΕΜΠΤΗ

Τη Πεμπτη ο καιρος θα παρουσιασει ανοιγματα ,με ηλιο και μονο τοπικες νεφωσεις.... που και παλι στα νοτια και δυτικα θα πυκνωνουν κατα διαστηματα ! Δεν αποκλειω τοπικες βροχες σε περιοχες νοτιοτερα των Λευκων Ορεων ,και νοτια του νομου Ρεθυμνης.
Οι ανεμοι τη Πεμπτη θα πνεουν απο νοτιες νοτιοδυτικες διευθυνσεις 6-7 και τοπικα 8 μποφωρ ! Να πω βεβαια οτι τοπικα ριπες ακομα και 9 μποφωρ δεν αποκλειω σε στερια και θαλασσα !
Οι θερμοκρασια θα παρουσιασει νεα μικρη ανοδο ! 21 ακομα και 22 βαθμοι ειναι πολυ πιθανο να παρατηρηθουν τοπικα το μεσημερι,σε συνδιασμο κατα πασα πιθανοτητα με μεταφορα Αφρικανικης σκονης !

Κλεινοντας να σας πω οτι το Σαββατοκυριακο ,συμφωνα με τα τελευταια προγνωστικα στοιχεια, δειχνουν οι βροχες να ειναι περισσοτερες ,η θερμοκρασια να σημειωσει πτωση .Επιτελους τα χιονια να επιστρεφουν στα βουνα μας Μ.Ο. απο τα 1500μ υπολογιζω και πανω ,οπως αρμοζει στην εποχη και οι ανεμοι να στρεφονται σε πιο δυτικους βορειοδυτικους σταδιακα !
Ο <<μικρος >>χιονιάς που ηρθε το πρωτο δεκαημερο του Γεναρη στο νησι μας σιγουρα κατα τη προσωπικη μου γνωμη θα ψαξει να βρει το πατερα του.Θα τον βρει το τελευταιο δεκαημερο ??? Κι αν δε συμβει αυτο ,εχει ολοκληρο Φλεβαρη μπροστα του...που ετσι κι αλλιως ολοι γνωριζουμε τις χιονοσυγκινησεις που κρυβει αυτος ο μηνας για το νησι μας ! Οπως και να χει ,οι νοτιαδες των επομενων ημερων που καθιστουν απαραιτητα τη ΠΡΟΣΟΧΗ μας ,θα ναι αυτοι που θα τον παρουν απ το χερι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου