Οι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο σήμερα οι καυτοί μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ είναι πενταπλάσιοι διεθνώς από ό,τι θα ήσαν αν δεν υπήρχε η μακροπρόθεσμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμ Κουμού του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Climate Change", αναφέρουν ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης (ιδίως της Νότιας), της Αφρικής και της Νότιας Ασίας ο αριθμός των μηνών όπου σημειώνονται θερμοκρασιακά ρεκόρ, έχει δεκαπλασιαστεί.
Το 80% αυτών των μηνιαίων ρεκόρ δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής επίπτωση στο κλίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία άνευ προηγουμένου καύσωνες έχουν πλήξει την υφήλιο (ΗΠΑ 2012, Ρωσία 2010, Αυστραλία 2009, Ευρώπη 2003 κ.α.).
«Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολλούς θανάτους, σοβαρές πυρκαγιές και απώλειες γεωργικών καλλιεργειών. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνεχώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες-ρεκόρ», ανέφερε ο Κουμού.
Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος
Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου