Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΒΡΟΧΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ - Ι. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Φαίνεται πως θα είναι ιδιαιτέρως βροχερός ο αυριανός καιρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι ο βροχές και οι τοπικές καταιγίδες, οι ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες και οι ισχυροί νοτιάδες οπου θα φτάνουν εως και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (μέγιστες ριπές πιθανώς και στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο). 

Επίσης θα μας "επισκευθεί" και σκόνη απο την Αφρική οπου θα κάνει την ορατότητα κατα τόπους περιορισμένη και τις βροχές ...λασποβροχές! Αξίζει να σημειωθεί οτι παρα τους νοτιάδες και τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις την Τετάρτη, κυρίως απο τις βραδινές ώρες, απο τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, μέχρι και τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου.

Τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων δεν πρόκειται να βρεθούν κάτω απο 800-1000 μέτρα κατα μέσο όρο, ενω δεν αποκλείεται στην δυτική Μακεδονία να χιονίσει αργά το βράδυ πρόσκαιρα ακόμα και πιο χαμηλά.

Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα (τοπικές καταιγίδες) κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σε τοπικό επίπεδο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και βόρεια της Ρόδου, πιθανώς σε τμήματα των Κυκλάδων ...αλλά ακόμα πιθανότατα και στην περιοχή της Αττικής αφού δεν αποκλείεται να έχουμε "πέρασμα" καταιγίδας κατα τη διάρκεια της Τετάρτης (όχι τόσο μεγάλη πιθανότητα ...αλλά υπαρκτή)

Άστατος ο καιρός λοιπόν κατα διαστήματα στην Αττική, με τον υδράργυρο όμως να φτάσει το μεσημέρι στους 16 βαθμούς και νοτιάδες εως και 7 μποφόρ στα ανατολικά, ανω θα υπάρξουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό.

Στην Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν κατα διαστήματα νεφώσεις οπου παροδικά θα πυκνώσουν και θα βρέξει σε τοπικό επίπεδο κυρίως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Μετά όπως όλα δείχνουν τα φαινόμενα θα σταματήσουν αλλά θα παραμείνουν οι νεφώσεις που κατα διαστήματα θα είναι αρκετά πυκνές. Το μεσημέρι ο υδράργυρος θα φτάσει στους 14 βαθμούς κελσίου, ενω οι άνεμοι στον Θερμαικό θα πνέουν νοτιάδες εως και 5-6 μποφόρ στα ανοιχτά.

Υγρός καιρός λοιπόν, άστατος αλλά και ανεμώδης ο αυριανός καιρός ...με λίγη ηλιοφάνεια, χιονάκι το βράδυ και σκόνη απο την Αφρική! Άντε, τι άλλο θέλετε; Μίξη καιρικών καταστάσεων αύριο ...λίγο απ'όλα, για να είστε όλοι ευχαριστημένοι...

Καλή σας ημέρα! 

Φιλικά, 

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός - Μετεωρολόγος ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου