Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Ι.ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ


Γενικευμένη κακοκαιρία προβλέπεται την Παρασκευή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχοπτώσεις κατα περιόδους έντονες αλλά και τοπικές καταιγίδες που για άλλο ένα 24ωρο θα κάνουν την εμφάνισή τους στην επικράτεια.


Οι άνεμοι θα παραμείνουν νότιοι, με ελαφρά στροφή προς νότιο-δυτικούς κυρίως στο Ιόνιο αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου. Η έντασή τους θα φτάνει σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές τα 8 μποφόρ, ενω οι μέγιστες ριπές τους στο βόρειο-ανατολικό Αιγαίο θα αγγίζουν και τα 9 μποφόρ τοπικά.


Αυτοί οι νοτιάδες κρατούν την θερμοκρασία σε ελαφρώς μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με την μέση τιμή για την εποχή που βρισκόμαστε και γιαυτό παρατηρείτε στον χάρτη επικρατείας (απο πάνω) πως στην βόρεια ηπειρωτική χώρα θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 13 βαθμούς, τους 12-14 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (δεν αποκλείεται πολύ τοπικά να σημειωθούν και λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες), ενω στη νησιωτική χώρα θα παρατηρηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής ακόμα πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες της τάξεως των 17 βαθμών κελσίου. Πάντως σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στα βόρειο-δυτικά και δυτικά της χώρας με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές να σημειώνονται προς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, λόγω των ψυχρών αέριων μαζών που θα επισκεφτούν την χώρα μας απο τα βόρειο-δυτικά και δυτικά τμήματα.

Αναμένονται βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, που οσο θα βραδιάζει θα επεκτείνονται νότιο-ανατολικότερα.

Τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Μικρότερη η πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων υπάρχει για περιοχές της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν θα επηρεάσουν σχεδόν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, απο την Πελοπόννησο μέχρι και την Θράκη, με υψόμετρα χιονόπτωσης πάνω απο τα 950-1000 μέτρα. Πρόσκαιρα όμως καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ της Παρασκευής, τα υψόμετρα χιονοπτώσεων στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία θα πέσουν ακόμα και στα 500-550 μέτρα σε πολύ τοπικό επίπεδο. Να τονίσω οτι κατα τόπους οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και ίσως προκαλέσουν προβλήματα κυρίως στις ορεινότερες περιοχές.


Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατα διαστήματα, ενω η πιθανότητα για "πέρασμα" τοπικών καταιγίδων είναι μικρή (μικρότερη απο της Τετάρτης), αλλά υπαρκτή ...και γιαυτό και αναφέρεται στην πρόγνωση. Απο ττις πρώτες απογευματινές ώρες θα υπάρξουν και ανοίγματα στον ουρανό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 6...14 βαθμούς (ελάχιστη αργά το βράδυ) , ενω οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιο-δυτικοί εντάσεως 4-6 και πιθανώς πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Δεν αποκλείεται να χιονίσει ασθενώς πάνω απο τα 1000 μέτρα το απόγευμα κυρίως στα ορεινά των δυτικών τμημάτων του νομού.


Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στις ορεινές περιοχές βόρεια και βόρειο-δυτικά του νομού. Ίσως υπάρξει πρόσκαιρη νυφαδόπτωση στις κορυφές του Χορτιάτη. Μετά το μεσημέρι ο ουρανός πάντως θα παρουσιάζει βαθμιαία ανοίγματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 6...13 βαθμούς κελσίου, ενω οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νότιο-δυτικοί εντάσεως 4-6 μποφόρ.

Με εκτίμηση, 

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός - Μετεωρολόγος ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου